Slimmer werken,
blije klanten

Verbeteren in een bedrijfsproces

Verbeteren is de sleutel tot blijvend succes. Om dit voor elkaar te krijgen moet je van de drang om te blijven verbeteren een patroon maken. Ons dagelijks leven bestaat voornamelijk uit patronen: iedereen heeft zo zijn gewoontes. Maar zijn dit wel de juiste? Vooral binnen een bedrijf is het belangrijk om hierbij stil te staan. Bij deze patronen stilstaan is namelijk de eerste stap naar het verbeteren van een bedrijfsproces.

De definitie van een bedrijfsproces

Wat is een bedrijfsproces nu eigenlijk precies? Volgens  Teun W. Hardjono en R. Bakker bestaan bedrijfsprocessen uit activiteiten om een product of dienst met toegevoegde waarde aan een klant te leveren. Het draait dus om de activiteiten die voorafgaan aan het leveren van een product of dienst aan de klant. Deze bedrijfsprocessen kan je het beste verbeteren met speciaal uitgedachte methodes zoals de Lean en Lean six sigma methodiek. Van hieruit kun je ontdekken of de huidige manier van werken wel het meest efficiënt is of dat er mogelijkheden zijn om bedrijfsprocessen te verbeteren.

‘Flow’ een voorbeeld van verbetering

Een voorbeeld van de verbetering van een bedrijfsproces is het krijgen van een ‘flow’. Dit is het uiteindelijke doel van de Lean methodiek. Dit doe je door de doorlooptijd in stappen te reduceren om verspillingen uit de weg te gaan. Door middel van TIMWOODS maak je je bedrijfsprocessen effectiever en winstgevender. Wat is TIMWOODS nu precies? Lees snel verder.

 Lean werken met TIMWOODS

De meest praktische en direct toe te passen methodiek is het herkennen van de ”8 Lean verspillingen”, daarbij haal je zoveel mogelijk verspillingen uit bedrijfsprocessen. Deze kan je makkelijk onthouden met het ezelsbruggetje TIMWOODS:

  • Transport
  • Inventory (voorraad)
  • Motion (beweging)
  • Waiting (wachten)
  • Overproduction (overproductie)
  • Overprocessing (overbewerking)
  • Defects (fouten, uitval)
  • Skills (vaardigheden/talent)

Deze Lean methodiek kun je toepassen op vrijwel ieder proces. Wanneer je het onder de knie hebt, zul je merken dat het eigenlijk een manier van logisch nadenken is. De methodiek is eenvoudig toe te passen en erg waardevol. Lukt het je niet om alle verspillingen te elimineren? Geen zorgen! Dat is normaal, het is zelden mogelijk om alle verspillingen te elimineren. Elke verspilling minder is al erg veel waard voor het functioneren van je bedrijf!

Andere praktische methodes

TIMWOODs is slechts een van de vele praktische Lean-methodes. Andere tools/methodieken zijn bijvoorbeeld: de waardestroomaanlyse, 5S en visueel management. De Lean Six sigma staat ook bekend om zijn effect op een beter bedrijfsproces. Meten en statistieken vormen hierbij de basis. Je kijkt bijvoorbeeld naar hoe goed je jouw klanten kent. En of je weet wat zij écht willen? Met deze methodiek dring je bijvoorbeeld fouten in de uitvoering terug en reduceer je het aantal processtappen. Lean Six Sigma is dus gebaseerd op feiten en data en vormt een ware toevoeging voor elk bedrijf.

Aan de slag met bedrijfsprocessen verbeteren

Ben je een beginner en heb je nog geen ervaring met statistiek, maar wil je wel aan de slag met Lean Six Sigma? Dan raden we je aan een Lean Six Sigma Green Belt training te volgen. Tijdens deze opleiding leer je werken met statistiek en het programma Minitab.  Wil je wel aan de slag met Lean six sigma, maar ben je een absolute beginner? Dan raden wij jou de Lean Six sigma Yellow belt training aan. Met de kennis uit deze cursussen zal je goed in staat zijn om de bedrijfsprocessen binnen je bedrijf te verbeteren.