Slimmer werken,
blije klanten

Wat is het verschil tussen Green Belt en Black Belt?

De Green Belt training legt de basis voor het leiden van een Lean Six Sigma project. Na afloop kan je een project uitvoeren volgens de methode. De Black Belt training is het vervolg op de Green Belt training, waarbij je nog dieper in gaat op de Lean Six Sigma methodiek.

Recensie Green Belt Linda

De Black Belt training gaat nog dieper in de statistiek, dus op Six Sigma. Je moet jezelf daarom afvragen of de statistiek die wordt behandeld in een Green Belt training voor jouw organisatie volstaat. Beoordeel of de projecten die jij gaat uitvoeren echt een grondige statistische analyse nodig hebben. Black Belts hebben namelijk vaak een achtergrond op het gebied van statistiek. Als je hier helemaal geen affiniteit mee hebt, dan is deze graad moeilijk te behalen. Black Belts kunnen complexere situaties aan dan Green Belts. Zij zijn bijna altijd bezig met Lean Six Sigma projecten of geven trainingen. Daarnaast zijn zij bijna altijd HBO of academisch opgeleid. Dit niveau wordt overigens ook gevraagd van Green Belts.

Meerdere gradaties?

Je leest tegenwoordig ook wel eens dat er naast Yellow, Green en Black Belt trainingen ook White, Orange en Brown Belt trainingen worden gegeven. Dit zijn tussenvormen van de standaardtrainingen, die sommige opleiders ook aanbieden. Wat betreft inhoud zijn er geen standaard onderwerpen voor deze niveaus. Binnen de officiële theorie zijn er maar 3 gradaties binnen Lean Six Sigma bepaald: Yellow, Green en Black.

Word Lean Six Sigma Green Belt

Ook interessant:

Vind je dit artikel interessant? Deel het in je netwerk.