Slimmer werken,
blije klanten

Help! Welke Lean Six Sigma cursus moet ik kiezen?

Binnen Lean Six Sigma zijn er vier verschillende niveaus te onderscheiden. Deze niveaus komen vervolgens overeen met verschillende cursussen. Wil jij een Lean Six Sigma cursus volgen, maar weet je niet zo goed welke je moet kiezen? Dat hangt eigenlijk volledig van jou af! Wil je slechts de basiskennis van de methodiek opdoen? Dan is de Yellow Belt geschikt voor jou. Wil je een echte Lean-professional worden? Dan past de Master Black Belt het beste bij jou. Daartussen zitten echter ook nog enkele niveaus. Hieronder leggen wij elke Lean Six Sigma cursus uit om je zo te helpen bij de keuze.

Lean Six Sigma cursus

Yellow Belt

Tijdens deze 1-daagse Lean Six Sigma cursus leer je de basiskennis van Lean management en Six Sigma kennen. Je leert de basis instrumenten en de belangrijke methodes van Lean Six Sigma. Na het volgen van de cursus ben je bijvoorbeeld in staat om verspillingen te herkennen, weet je wat de 5-Lean principes zijn en hoe je Six Sigma toepast. Na dit theoriegedeelte ga je de geleerde kennis in de praktijk brengen om te zien hoe de methodiek in zijn werk gaat. Tijdens de cursus wordt er ook ingegaan op verbetermogelijkheden binnen jouw eigen organisatie.

Orange Belt

De Orange Belt is het twee niveau. Tijdens deze Lean Six Sigma cursus ga je twee dagen lang in op de methodiek en je gaat er iets dieper op in dan tijdens de Yellow Belt. Na de cursus ben je in staat om zelfstandig aan de slag te gaan met Lean Six Sigma, kun je processen verbeteren en kun je verbetermogelijkheden opsporen. Daarnaast kun je sommige modellen zelf toepassen en kun je jouw ideeën voor optimalisatie meer kracht bijzetten.

Green Belt

Wil jij meer dan de basiskennis van Lean en wil je zelf projectleider worden? Dan is de Green Belt geschikt voor jou! In zes dagen doorloop je het gehele Lean Six Sigma traject en leer je alle bijbehorende modellen. Ook in deze training ga je praktisch aan de slag met de methodes om zo de geleerde vaardigheden te leren toepassen. Binnen het Six Sigma gedeelte leer je vervolgens hoe je gebruik maakt van de beschikbare data om zo conclusies te kunnen trekken op basis van werkelijke feiten.

Black Belt

Na het volgen van deze Lean Six Sigma cursus mag je jezelf een echte Lean-expert noemen. Na 10 dagen weet je werkelijk alles van Lean en van Six Sigma. Je kunt andere Belts begeleiden bij het uitvoeren van Lean-projecten en je bent het aanspreekpunt voor dit soort projecten. Dus ook als het management vragen heeft dan komen ze naar jou! Je gaat daarnaast dieper in op de statistische tool Minitab om zo een nog uitgebreider onderzoek te kunnen doen en tot een oplossing te kunnen komen.

Master Black Belt opleiding

Als laatste kun je ook nog een Master Black Belt opleiding volgen. Als je nog verder wil groeien binnen Lean Six Sigma dan kun je met deze cursus een werkelijke professional worden. Na het volgen van deze 10-daagse cursus heb je ervaring met alle aspecten van de methodiek en beschik je over de volledige kennis. Daarnaast kun je ook Black Belts aansturen en begeleiden, ben je verantwoordelijk voor het introduceren en uitvoeren van complexe procesverbeteringen en kun je verbeteringen opsporen, initiëren en uitvoeren.

Champion

Deze cursus is alleen geschikt voor het management. Lean Six Sigma projecten vragen vaak om de aansturing van het management. Als Champion heb je eveneens de basiskennis van Lean Six Sigma, ben je instaat om zulk soort projecten aan te sturen en leer je de rol van effectief management in een Lean Six Sigma organisatie.

Dit zijn de verschillende Lean Six Sigma cursussen die er bestaan. Weet je nu al iets beter welke geschikt voor jou is? Wil je er meer over leren en wil je binnen jouw organisatie ook ‘Lean werken’? Bekijk dan onze trainingen eens. Ook kun je altijd contact met ons opnemen.

Boek nu jouw Lean Six Sigma training

Ook interessant

Volg ons op LinkedIn (we delen onze artikelen met je)

Of deel het in je netwerk: