Slimmer werken,
blije klanten

De beste Lean opleiding voor jou!

Ben jij geïnteresseerd in een Lean opleiding, maar weet je niet zo goed welke het beste bij jou past? Geen zorgen! In deze blog leggen wij alle Lean opleidingen uit, wat je hier leert en hoe de verschillende niveaus van elkaar verschillen. Want eigenlijk is de keuze heel gemakkelijk; het is alleen afhankelijk van de rol die jij binnen een Lean-project wil spelen en het niveau dat jij wil behalen.

Lean of Lean Six Sigma?

Het zou goed kunnen dat je Lean alleen in combinatie met Six Sigma kent (dus als Lean Six Sigma), maar in werkelijkheid zijn het twee aparte methodes. Zij kunnen (en worden) vaak samen gebruikt, maar toch zitten er enkele belangrijke verschillen tussen beide methodes.

Het voornaamste verschil is de toepasbaarheid van de methodes. Lean leent zich voornamelijk voor eenvoudige processen waarbij de oorzaak van een probleem vrij gemakkelijk te achterhalen is. Six Sigma gebruik je daarentegen meer voor problemen waarvan de oorzaak niet meteen de achterhalen is. Bij Six Sigma maak je hiervoor gebruik van data en statistiek en ga je aan de hand hiervan onderzoeken waar verschillen in de uitkomsten van een proces zitten. Bij Lean ben je voornamelijk bezig met gestructureerd en logisch nadenken. Op deze manier probeer je overbodige stappen binnen je proces te elimineren. Wil jij je dus eveneens verdiepen in de statistische kant? Dan moet je een Lean Six Sigma opleiding volgen. Anders is een Lean opleiding geschikter.

Boek nu jouw Lean training

Jouw rol binnen een Lean-project

Zoals hierboven al even is vermeld, is de geschiktste Lean opleiding afhankelijk van jezelf en van de rol die jij binnen een Lean-project wil spelen. Er zijn namelijk 3 verschillende niveaus, oplopend van slechts de basis van Lean tot het kunnen coachen van een team tijdens een Lean-project. Als laatste is er nog een training die zich richt op de Kanban methodiek. Binnen Lean worden de niveaus niet genummerd, maar onderverdeeld in zogenoemde Belts:

  • Yellow Belt: dit is een 1-daagse Lean opleiding, waar je de basisbegrippen en -termen van Lean leert. Zo kun je uitleggen wat de 5 principes binnen Lean zijn, wat verspillingen zijn en hoe je deze kunt herkennen. Na het volgen van deze opleiding kun je nog geen andere teamleden aansturen, maar je kunt wel deel worden van een verbeterteam.
  • Green Belt: na het volgen van deze 5-daagse Lean opleiding kun je wel leiding geven aan andere Yellow Belts. Je wordt hier namelijk opgeleid tot een projectleider van een Lean-project. Dit doe je door dieper in te gaan op de methode en door te leren hoe je zelfstandig een Lean-project en het bijbehorende team moet leiden en opzetten.
  • Lean Team Coach: deze opleiding is een verdieping op zowel de Yellow als Green Belt. Je leert hier in vier dagen hoe je binnen een Lean project een eigen team moet coachen en hoe je teamleden inspireert en stimuleert. Hierdoor ben je dus eveneens in staat om andere Belts aan te sturen.
  • Kanban: organisaties die Kanban toepassen worden gekenmerkt door hoge snelheid, extreme wendbaarheid en hoge kwaliteit. In deze 1-daagse training leer je wat Kanban inhoudt, hoe je de methodiek moet introduceren in jouw eigen organisatie en kun je de methodiek plaatsten ten opzichte van andere methodes zoals Agile en Lean.

Verschaft dit wat meer duidelijkheid voor je? Zoals je kunt zien is de geschiktste opleiding dus volkomen afhankelijk van jezelf en van jouw ambities met Lean. Heeft dit ook al meteen je interesse gewekt? Bekijk dan hier ons trainingsaanbod! Je kunt natuurlijk ook contact met opnemen voor overige vragen.

Ook interessant:

Volg ons op LinkedIn (we delen onze artikelen met je)

Of deel het in je netwerk: