Slimmer werken,
blije klanten

Charlie Chaplin in de Smart Factory

Dankzij de industriële revoluties is er in de laatste jaren veel ontwikkeld. Zo ook op de werkvloer, mede dankzij de lean methodiek. In de jaren 30 van de vorige eeuw zagen we Charlie Chaplin nog in een donkere fabriek . Hij dreef de spot met deze slechte omstandigheden. De werkdruk was hoog en de condities waren slecht. Robotisering, computers en de komst van het internet hebben echter voor betere omstandigheden gezorgd. In deze blog leer je over het principe van de smart factory, we beginnen met een voorbeeld van je raadt het al: Charlie!

Charlie Chaplin in de smart factory

Hoe zou de werkvloer van Charlie Chaplin er nu uitzien? Waarschijnlijk zo: Hij doorloopt de overzichtelijke instructies van zijn tablet. Bovendien zou hij met enkele collega’s een hele productievloer overzien en een hemd zonder vlekken dragen. De verkorting van de omsteltijd verlost Charlie Chaplin van eenvoudig en handmatig werk. Hij zal niet meer slechts een paar bouten aandraaien. Hij doet hoogwaardig, kennisintensief werk. Om dat goed te kunnen doen, volgt hij regelmatig specifieke opleidingen die door toepassingen van nieuwe technieken uiterst realistisch zijn. Denk hierbij aan VR-brillen en software gestuurde handschoenen. Hierdoor wordt de kennis van de medewerkers op de productieafdeling maximaal benut.

8 verspillingen

Voordeel van de smart factory

Uit het voorgaande voorbeeld kun je vast al wat voordelen afleiden. Omdat de machines ieder product herkennen, worden op hun beurt ook de machines weer anders ontworpen. Er is in veel gevallen niet meer een specifieke productielijn nodig voor ieder product. De machines en lopende banden stellen automatisch bij. Dit scheelt enorm in de omsteltijd, wat traditioneel de grootste uitdaging is in een productielocatie. En minder tijdverspilling betekent geldbesparing! Wel is de beveiliging van de IT-omgeving van groot belang in een Smart Factory omdat de hele productie hiervan afhankelijk is.

Definitie van een smart factory

Maar wat is nu echt een smart factory? Een smart factory is een gedigitaliseerde fabriek waarbij door middel van hightech sensoren de status van een productieproces wordt weergegeven. Hierbij is menselijke tussenkomst meestal niet nodig. De data die gegenereerd worden, zijn gekoppeld aan slimme software die uit zichzelf beslissingen maken. Zo wordt ook de bevoorrading geregeld op basis van verbruik. Ieder onderdeel wordt verwerkt en gescand. Als het nodig is worden nieuwe producten automatisch bijbesteldzodra de voorraad ervan onder een vastgesteld niveau komt. Dit komt overeen met een digitaal Kanbansysteem. Ook de customer serviceafdeling levert realtime input over wat er gemaakt moet worden voor de klanten. De volledige supply chain is op deze manier transparant, wat veel klanten wenselijk vinden. Zo breng je het idee van een duurzaam proces naar buiten, dit kan voor extra populariteit van jouw bedrijf zorgen.

Wil je de basis van lean six sigma leren voor meer populariteit en verbetering binnen je bedrijf? Neem dan een kijkje naar onze cursussen.