Slimmer werken,
blije klanten

Welke organisaties certificeren tot Green Belt?

Lean Six Sigma is hot! Maar welke organisaties certificeren tot Green Belt? Veel organisaties bieden trainingen aan op het gebied van Lean Six Sigma. In principe mag iedereen Lean Six Sigma trainingen geven en kunnen deelnemers zichzelf daarna Lean Six Sigma Green Belt noemen. Het is geen beschermde titel zoals Docterandus of Meester in de rechten.

CSSC en ASQ

Om er voor te zorgen dat er kwalitatief goede Lean Six Sigma trainingen zijn, hebben een aantal organisaties hiervoor een standaard gesteld. De meest bekende standaard is die van de The Counsel for Six Sigma Certification (CSSC). Daarnaast heb je ook de standaard van de ASQ (American Society for Quality).
Lean Six Sigma organisaties

IILBC en LERC

Het International Independent Board for Lean Certification houdt zich zoals gezegd alleen bezig met Lean Certificering. Six Sigma maakt geen onderdeel uit van het keurmerksysteem. IILBC is een jonge, kleine organisatie uit België en heeft tot nu toe 500 Green Belt gecertificeerd. Omdat er geen regels zijn wat betreft de kennis die een Green Belt moet bezitten, kun je ook met enkel Lean onderwerpen een keurmerk opzetten. Het Lean Green Belt examen van de IILBC bestaat uit 80 multiple choice vragen die binnen 2 en een half uur beantwoord moeten worden. De Green Belt examens worden in Nederland afgenomen door Atim. Ze vinden 4 keer per jaar plaats in Den Bosch en Nieuwegein.
Ook de LERC houdt zich enkel bezig met Lean Management. Het Lean Enterprise Research Center (LERC) is onderdeel van Cardiff University. Dit onderzoeksbureau houdt zich bezig met studies met betrekking tot Lean procesverbetering. Zij hebben een eigen Lean keurmerk opgezet, namelijk het Lean Compentency System.

Word Lean Six Sigma Green Belt

Ook interessant:

Vind je dit artikel interessant? Deel het in je netwerk.